Laatste update
?> ?>

Netflix over op duimpjes

Als Netflix gebruiker heb je ze natuurlijk al regelmatig gezien, de 5 sterren waarmee je een film of serie kunt beoordelen (een rating kunt geven). Maar ook series / films die je nog niet had gezien die hadden 1 tot 5 rode sterren (hierover later meer). Netflix heeft de sterren vervangen met een duimpje omhoog en een duimpje omlaag. Volgens Netflix zelf is dit een verbetering.

Afbeeldingsresultaat voor thumbs netflix

Waarom duimen en geen sterren?

Wat zit hier nu achter deze grote aanpassing? Het heeft te maken dat niet iedereen het ratingsysteem van Netflix goed begreep. Want wat veel Netflix gebruikers niet weten is dat de sterren (de rode, niet de gele) niet aangeven hoe andere gebruikers de serie of film hebben beoordeeld (dacht ik zelf in het begin ook). Nee de sterren zijn voor jou persoonlijk bepaald. Want een serie met bijvoorbeeld 5 rode sterren is, volgens het slimme systeem van Netflix, echt iets wat jij (waarschijnlijk) heel leuk zult vinden. Heeft een serie / film maar 1 ster dan kun je, althans volgens het Netflix algoritme, deze video beter overslaan. Het is wel belangrijk dat je series en films die je al gezien hebt, een eerlijke rating geeft (ook weer met 1 ster voor slecht en 5 sterren voor super goed) zodat het algoritme jouw smaak “leert” kennen.

Maar deze manier van “adviseren” via de sterren werd vaak niet begrepen door de gebruikers. De streamingdienst heeft daarom besloten met een eenvoudiger alternatief te komen, namelijk thumbs-up voor “vond ik leuk” of een thumps-down voor “niets aan”. Dat klinkt inderdaad een stuk simpeler.

Netflix left het nieuwe ratingsysteem uit aan ons door middel van video:

The stars are no more

We zien in bovenstaande video waarom Netflix heeft gekozen om afscheid te nemen van het oude sterren beoordeling- / ratingsysteem. Nu kan het niet meer voorkomen dat bijvoorbeeld een top serie zoals House of Cards op jouw tv / ipad / telefoon maar 1 ster kreeg terwijl dit (over het algemeen) een zeer goede serie is. Neemt niet weg dat het goed mogelijk is dat jij geen plezier beleeft aan House Of Cards, iedereen mag zijn eigen voorkeur hebben natuurlijk.

Vanaf nu lijkt het rating principe van Netflix meer op dat van Youtube en dit systeem is voor iedereen gewoon duidelijk. Doet Netflix dan nog wel wat met jouw duimpjes voor films of series die je al gezien hebt?
Ja dat moet je kunnen terug zien in de voorgestelde films en series in de diverse lijsten. Maar dat was eigenlijk ook al het geval met het sterrensysteem. Nou ja, zolang dit goed werkte want vaak kreeg je een serie / film voorgesteld die je al gezien had en ook al een aantal gele sterren had gegeven. Maar dit zou nu ook beter moeten werken volgens Netflix, we zullen het zien!?

Review thumbs

Het duimen systeem is net nieuw (vanaf 5 april 2017) en daarom is het lastig om het nu al te beoordelen. Voor mensen die het sterren rating systeem toch al niet begrepen, zal het niet veel uitmaken. Mogelijk zelfs dat deze gebruikers met het nieuwe systeem eerder zelf een beoordeling gaan geven en hierdoor na een tijdje veel sneller / beter komen tot een juiste keuze van een serie of film!?

Zelf heb ik veel tijd gestoken in het juist beoordelen van het materiaal op Netflix in de hoop dat het algoritme een optimaal advies zou geven. Netflix geeft aan dat deze informatie bewaard is gebleven. En, om eerlijk te zijn, soms twijfelde ik tussen het geven van 3 of 4 sterren, of tussen 4 en 5 sterren. Nu is het gewoon slecht of goed. Het advies is ook niet verdwenen want ik zie nu bij een serie of film staan hoeveel procent match deze heeft met mijn persoonlijke voorkeur. Dus zie ik 80% match of hoger dan is dat vergelijkbaar met de 4 of 5 sterren van het oude systeem.

Ik zie wel dat Netflix nog steeds materiaal aanraadt / adviseert dat ik eerder al een beoordeling heb gegeven en dus al heb gezien. Daar moeten ze nog even aan werken!

 

Geef een reactie